tisdag 13 mars 2007

En saga

En vacker dag när Boris var en sisådär femton år, och var som bäst i tagen med att odla moppemusch, kom hans föräldrar och sa: Här, lille målbrottsmats, får du pengar att spara i fonder. Boris blev naturligtvis väldigt glad över detta kapital. Men Boris var idealist, och ville inte att hans pengar skulle bidra till något dåligt, såsom knark, tobak, vapen eller pornografi (nåväl, det där sista kunde väl lille målbrottsmats möjligen tänka sig att se mellan fingrarna med). Således investerar Boris delvis i en etisk fond, såna var ju i ropet i slutet av nittiotalet.

Idag, nästan ett decennium senare, tittar den nu rejält cyniske Boris till sina fonder i en tid av ekonomiskt svårmod i det svindyra Irland. Med viss besvikelse ser Boris Ethica Miljö Sveriges placeringar: Ericsson, H&M, TeliaSonera, Nordea, Volvo, SEB, Atlascopco, AstraZeneca och Sandvik.

Nu är det kanske jag som är lite kinkig, men det är ju inte så att man får en aura av fromhet när man läser de där företagsnamnen.
Men Sandvik är väl snällt? Nja, kolla här.
AtlasCopco? Nej just det.
AstraZ då? De gör ju läkemedel, det är ju bra. Men inte riktigt ända fram enligt FN, kolla här.
Dessutom så känner jag stanken från enskilda banken. Och de omnämns i Ghana-skandalen ovan.

Och så här skulle jag kunna hålla på, om jag inte vore så förbaskat hungrig. Och varför skulle jag vilja klaga, fonden har ju gått riktigt bra.



Imorgon kommer den här mannen till mig:


oj då, jag märkar nu en detalj med den bilden som jag inte sett tidigare. Men jag tror inte att han han gör en en så kallad hitlerhälsning, men vem vet? Är KP nazist? En cliffhanger till nästa blogg.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Va? Till mig sa du ju att du hade investerat i en riktig etisk fond, men blivit cynisk på gamla dar och hellre hade sett en ordentlig avkastning i en schysst vapen-knark-porr-fond. Typ den här:
http://www.vicefund.com/
Ne comprende.

Anonym sa...

Fasen, mats, du har verkligen den mest hitech-artade bloggen av oss alla. Besökskarta, nån slags diagonal "Boris blogg" banderoll mm...datanörd?

Anonym sa...

nazist? knappast med den frillan...

Anonym sa...

Mata! Efter att antligen last din blogg kan jag utse dig till den mest ra av de alla. Fragan ar, hinner du med nagot annat an att tanka ut intelligenta inlagg till bloggen? Jag har svart att tro det:)Naval, jag har annu inte bokat nagon resa till dig, men rakna med att jag kommer. KP ser snarare ut som en anhangare av KPMLr an som en helgjuten nazist.