tisdag 27 mars 2007

Mot Belfast-skogen!

Döm om min förvåning när jag anländer till det stora biblioteket igår, för första gången på tre veckor. Det är en lördag, och det är lov. Ändå är det överfullt. Folk pluggar som djur. Jag som har lyckats haft gott samvete när jag pluggat ett par timmar sammanlagt på helgerna förut. Mon dieu! Jag var tvungen att slira lite på kvällen som belöning.
De senaste dagarna har jag annars låst in mig i blackrock-bibliotekets läsesal för att plugga. Min koncentrationsförmåga har varit lägre än KPs frisör-kostnader, och jag har mestadels surfat runt på olika bloggar, svt öppet arkiv och andra hemska uppfinningar. Jag är medveten om att det kan komma att bli en eller ett par omtentor i augusti. Men va fasen. Nån gång ska man ju ha omtentor också.


Johan och Maria var här förra helgen. Skoj. Nu ska jag komma med ett avslöjande om var min bror handlar sina kläder: Penneys, klädaffärernas svar på Lidl. Jag ville visa dem affären mest som en forsknings-expedition, men han ville tvunget köpa alla billiga kläder. Jag fick med våld slita honom från 20-kronors-tröjorna, femkronors-strumporna och så vidare. Men en jacka blev det i alla fall. Nästan en likadan som jag själv köpt där. Eller någon annanstans menar jag förstås.


Vi åt god indisk mat, drack en hel del guinness, bland annat på deras bryggeri, gick på stranden, drack irish coffee och så vidare. Jag passade även på att ta en rugby-lektion av brorsan i solskenet på trinity college. Efter att ha sett en hel del rugby på teve sen jag kom hit har min respekt gått i taket för alla rugby-spelare.


I onsdags och torsdags var jag i Belfast, bodde hos Staffan. Det var kul att se hur han har det och att festa med hans polare där uppe, men det var inte det minsta skoj att se Sverige förlora mot Nordirland. Särskilt inte som vi varit lite väl stöddiga inför matchen, och betonat att Zlatan var värd mer än hela deras landslag. Men vad hjälpte det? Se Staffan krigsmålad tillsammans med sin norska madame:


Hos Staffan blev jag bjuden på riktigt god mat, vilket gjorde kontrasten mot det brittiska köket i Belfast än större. Jag åt den mest smaklösa måltid jag någonsin smakat. Inte att den var äcklig, den smakade helt enkelt ingenting. Ingenting alls. Det var friterad potatis, friterad fisk och bleka ärtor.



Jag blev även guidad (även om guider vanligtvis hittar någorlunda) av Staffan till en del protestantiska och katolska väggmålningar. Otäck våldsglorifiering mitt bland vanliga bostadshus.



Kaffe-Latte, vad ska det vara bra för? Min blogg-kollega D låter sig fotograferas med shorts och ett latteglas i handen. Är inte det höjden av dekadens? Förr har han ju inte ens tagit mjölk i kaffet? Jag hävdar å det bestämdaste att dricka latte är som att välja hushållsost när en vällagrad präst är billigare, som att cykla fast man äger en flakmoppe, som att ta anställning som eunuck i sultanens harem.

Missa inte nakenfotot på mig och staffan och en del andra nya kort i mitt fotoalbum

36 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vill härmed svara på det personliga påhoppet:

Som Boris borde veta efter otaliga ÖGs-luncher har jag ett bestämt renlevnads-förhållande till kaffe och dricker mitt kaffe svart och hett (just as I like my women). Inga löjliga tillsatser av mjölk eller socker.
Latte-drickandet Boris refererar är sätt att skaffa varition i sin kaffevardag. Vinklad emperi, Boris!
=)

Anonym sa...

ps. hur har det gått med praktiksökandet?

Jag håller på o tragglar med att välja nek-kurser till hösten. Det är det enda jag orkar fixa med inför hösten.

Boris sa...

Jag mäktade med att söka en praktikplats, sen la jag ner det. Det är ju inte rimligt att söka sånt härifrån. Så det blir till att mellanlanda i Lund i höst. Blir nog skoj när alla är hemma. Nek-kurser ska jag söka, idag tror jag faktiskt.
Några rekommendationer?

Anonym sa...

ek. integration tror jag att jag ska ta i varje fall. men unte kollat så mkt än.

Boris sa...

Hmm, jag har funderat på den också.. Men har du sett mikro c nånstans? Med det nya systemet går det ju fasen inte å hitta nånting.
Jag har flyt också, kan söka uppsatskursen med minsta möjliga marginal; 52,5 nek-poäng har jag (nya systemet).

Anonym sa...

Mikro C is no more. Har mailat med nek-studievägledaren med den läskiga frillan och svarta kläder. Och makro C ges endast VT. Finns typ ingenting att välja. Frillan föreslog att jag skulle läsa nya kursen Avancerad Mikro, där en del av C-innehållet har lagts. Men vet ej om jag vågar.

Martin sa...

Du menar Monseiur wallette, D? Han har butter som grundtillstånd men är faktist trevlig om ser bakom det hårda skalet (och frillan). Dessutom är han snabb på att svara på mail.
Tycker ni båda skall välja datoriserad ekonomistyrning 7,5 poäng..eller matematiska och statistiska metoder för nationalekonomi med Curre wells...

Boris sa...

Hur så, bara för att de låter så extremt tråkiga eller för att du ska läsa dem? Du ska väl inte läsa nek D ingo? Då vet jag inte var jag ska ta vägen, mina illusioner och visioner bryter samman.

Anonym sa...

Herr Wallette låter nu meddela att de ändrat (sänkt) förkunskapskraven till Avancerade kurser till 40 p. Intressant..

Boris sa...

Intressant indeed... the struggle continues...

Boris sa...

Okej, nu har jag, efter intensiv korrespondens med mr black, nästan bestämt mig. Det blir troligen:

ek integration och quantitative methods första halvan av terminen

uppsats och applied international macroeconomics andra halvan.

men mr Wallette sa att jag inte behöver läsa varken ekonometri eller QM egentligen, eftersom jag läst statistik. Det var befriande tyckte jag. Så jag funderar på trade theory istället för QM. Men å andra sidan har jag ju glömt all statistik, vilket inte bådar gott för uppsatsen.

Ska vi skriva ihop dagny?

Jag antar att du inte vill skriva med mig eftersom jag kommer läsa makron också den perioden, men jag ska plugga natt och dag (precis som adels-släkten). Med vår framförhållning och UB-rummet kan det inte misslyckas!

Falken sa...

oh jävlar! 11 kommentarer!!, tänkte jag när jag dök in på sidan. Av vad jag mindes hade det endast gått några dagar sen jag sist kollade läget här på denna blogg. Spänd och lite nervös tryckte jag på knappen och det började ändå lite underhållande med Ds förklaring till hur han vill ha sina kvinnor. Sen blev det bara ett kolsvart mörker.

Nationalekonomi? Själv tyckte jag juridiken var torr men det ni kallar "neken" måste väl ändå ta priset? Går ni o lägger er om kvällarna, med breda mungipor och tänker "Yesss! Imorgon väntar ytterliggare en dag med studier i datoriserad ekonomistyrning! Attans för sömn!"

Såklart får ni tycka vad som helst är intressant. Vi är alla olika, smaken är som baken, och tur är ju det ändå. Samt några måste ju tycka det är intressant vad ska annars hända? Men jag blir makalöst nyfiken på vad ni tycker är så kul med "neken"?

Martin sa...

Falken: Nu tycker jag att du ska gräva ner din litt.vet-stridsyxa någonstans där ingen hittar den.
Boris: Jag njuter av att skaka din värld i dess grundvalar...

Martin sa...

Förresten, är det någon som fattar upplägget? Ponera att man tänker läsa båda makrokurserna ht07 som båda går den senare delen av terminen och skriva uppsats. Ska man då va full på blekingska de första tio veckorna och sen läsa dubbelt de kommande? Verkar helt vrickat.

Boris sa...

Falken: Har någon intresserat sig för Proust någon gång sen högertrafikomläggningen?

Och nej, ingen vettig människa tycker väl att datoriserad ekonomistyrning är kul, men jag läser inte på universitet för att ha kul, jag läser för att jag har råd (just as I like my women).
Så länge man inte tar ut en magister i nationalekonomi så håller man själen levande.

Någon gång ska jag försöka få in dig i nationalekonomins förtrollade värld, falken. Det kommer bli ett romantiskt skimmer av Laffer-kurvor, priselasticiteter, ekonomiska stagflationer och Cobb-Douglas-nyttofunktioner (och där förlorade den här bloggen en hel del läsare).

Ingo, vad är det för fel med det upplägget, verkar alla tiders!

Jag har anmält mig nu.. Det blev enligt mitt förra inlägg. Med QM, inte trade.

Falken sa...

jag tycker det är mycket skylla ifrån sig taktik. både från herr ingvarsson och har boris. jag frågade varför "neken" är intressant och svar man får är att jag ska "gräva ner [m]in litt.vet-stridsyxa någonstans där ingen hittar den." och om "... någon intresserat sig för Proust någon gång sen högertrafikomläggningen?"

Var det min fråga? Som jag tidigare sa tycker jag det är bra att folk tycker olika men jag vill veta på vilket sätt "neken" är intressant. Jag behöver inte veta huruvida Proust är intressant eftersom han inte "nekade" så mkt enligt mina kunskaper. Att jag ska gräva ner min "litt-vet. stridsyxa", ska jag ta det som ett tecken att det inte finns något intressant med "neken" o att man då kör en kontring "anfall är bästa försvar", den gamla hederliga "du då-taktiken"?

Sen lämnar visserligen Boris ett utrymme för en motivering, dock lite diffus. Inte för att det är kul men för att man har råd. Har man råd, varför inte läsa något kul?

Mer diskussion i detta ämne tack.

Boris sa...

Okej, okej okej, min lilla favoritfalk. Betrakta detta som *skämt åsido*:

Nationalekonomiska resultat är intressanta.
Nationalekonomisk metod är jättetråkigt.

Till exempel. Det kan vara intressant att veta varför arbetslösheten har gått upp eller varför Zambia är fattigt och Irland är rikt. Intressant eller hur?

Men för att ta reda på det måste man, åtminstone delvis, göra en del kvantitativa undersökningar. Och det är tråkigt. Och kurserna där man lär sig det är ännu tråkigare. Man nickar till. Man somnar. Man börjar dregla, du fattar.

Nå, vad är det som är så ootrooligt intressant med litt.vet nu då som gör att falken kan sitta på sina höga hästar och mobba andra stackare som försöker hugga sig igenom ansökningsdjungeln?

Falken sa...

jo det svaret kan jag ta boris. då får jag en liten förståelse för var intresset kan komma.

dock kan jag fortfarande inte se den så kallade "mobbingen" i att fråga varför något är intressant. För att svara på din fråga så tyckte jag litt-vet var intressant för det gav mig allmänbildning (så jag tex kan dra författarnamn på fester (o även säga ngt om böckerna)) och så jag kunde få chans att läsa de böcker man aldrig annars skulle ha läst.

Boris sa...

Falken: Det är en anledning så god som någon. Faktiskt ungefär samma som jag hade när jag läste idé- och lärdomshistoria. Men jag fick inte så många brudar för det. Och mitt filosofskägg ville aldrig växa till sig.

Anonym sa...

Vilken intressant diskussion som förs i denna blogg, och inte helt överraskande är det vår gode Falk som ligger bakom den! Hans växande intresse för politiken som ligger lite mer åt vänster har fått till följd att karl'n ska ifrågasätta det mesta i dagens samhälle, så också vilka kurser som är intressanta i den så kallade "neken" - kanske "kan jag få igång en diskussion och irritera Ingo", tänker Falken.

Dock tycker jag han missar målet rejält. Du säger ju själv, Falken, att smaken är som baken, dvs. delad. Varför ska du då komma och skramla med svärdet och spjutet när det inte finns något att rikta det mot!

Låt de tre gossarna läsa sin nationalekonomi i fred utan att reflektera över vad som intressant eller inte. Dessutom tycker jag, om du vill fortsätta denna diskussion, att du ska motivera precis vad som är så fantastiskt intressant med det du läser just nu. På vilket sätt är sociologi/litt.vet så överlägset mycket intressantare/roligare än nationalekonomi. Är det månne det borgliga i ekonomikurser som får dig att se rött(eh he he)?

Anonym sa...

Jag håller mig utanför det hela. Har inte tid för sånt här tjafs just nu, jag har svarta och heta kvinnor att underhålla.

Mats, visst kan vi skriva ihop, det är roligare än att traggla själv i tio veckor. Men du vet vad som gäller: Tysk disciplin!!!

Anonym sa...

Ett problem bara. Jag har väldigt stor lust att skriva inom trade theory eftersom det nog varit roligast hittills...och det har ju du inte läst. Men men, vi finner väl en lösning.

Anonym sa...

det var jag ovan.

Anonym sa...

QM var mest förvirrande och jobbigt..borde väl gå att göra nek-uppsats utan en massa statistik?

Martin sa...

Boris: När du säger det är upplägget faktist inte så tokigt (förutom att jag nog tvingas vara full i ett klientel som tycker att tough alliance är gamla gubbar).
Falken: Jag ber om ursäkt om mitt inlägg uppfattades som ett desperat "taggarna utåt". Boris ger en bra förklaring till det hela.
Herr Moderator: Jo nog är det diskussionsteknik signerad kurre alltid.

Falken sa...

herr moderator. det var bland det sämsta jag läst tror jag. kunde du inte bättre? fortfarande, som du kunde läsa i tidigare inlägg, så är jag inte ute o hugger med varken stridsyxan eller svärdet.

Jag finner det fortfarande mkt märkligt att det ej går att ställa en fråga om varför man tycker sitt yrkesval/kursval är intressant innan man måste ducka för det ena påhoppet efter det andra. Efter att boris givit mig en förklaring och höjt diskussionnivån igen så kommer du o trycker ner den djupt i träsket igen.

Nog skulle jag berätta för er varför jag läser vad jag gör men tror du/ni inte egentligen är intresserade.

Boris sa...

Ojojoj.. Ingo börjar få åldersnoja.. Är det en så kallad 25-årskris som infunnit sig tro?

Helt otroligt, Åtvidabergarna tar över världen tror jag, eller åtminstone internet. Ja, eller i alla fall den här diskussionen.

Falken, när man frågor någon vad som är intressant med dennes studieval kan det ju uppfattas som att ingen tänkande människa på Tellus rimligen kan tycka att det är intressant. Ungefär den känslan fick man.

Det är klart vi vill veta varför du läser vad du läser falk, sociologi skulle jag gärna vilja läsa nån gång.

D to the a-g-n. Hmm, jag skulle ju kunna läsa trade istället för qm,och lita på att du kan all statistik :) Undrar om man kan få MSF i nek?

Boris sa...

D, om du går på "kaffekvinnor" så borde du väl mest vara ute efter gråa och feta kvinnor numera. Med tanke på Latte-intresset menar jag.

Unknown sa...

Åh gode gud...vilket j-a tjat! Statistiken kan jag iaf hjälpa dig med nu när jag fick 4 på den kursen :) Och om någon av er därute i mörkret inbillar er att det går att få tjejer av o försöka impa med idé- och lärdomshistoria eller boktitlar så får iaf du, käre Boris, vara glad att Olga inte lyssnade just då (nek funkar inte heller). Jag har inga bättre råd att komma med, feromoner...

Boris sa...

Mon diue, Olga - jag som hela tiden trott att det var mikro b som jag läste när vi träffades som du föll för. Eller åtminstone de Tomas av Aquino-citat jag hela tiden envisades med.
Faktum är att din sexiga utbildning byggingenjör var det som fick Min mage att bli fjärilsfylld.

Falken sa...

30 kommentarer (31 med detta)! det måste vara rekord!!

Anonym sa...

Fru talman! (Visst var det bättre på Birgitta Dahls tid?)

Jag kommer att bryta alla fördämningar och slakta alla heliga kor och mitt rykte + andra sköna grejer genom att läsa FEK A i höst! Nu var det sagt. Ja, jag kommer hänga med massa 88:or och gå på krischan varje fredag och börja snacka om kejs och human capital (just så, dvs engelskt uttal) samt skaffa en rosa piké. Dessutom ska jag försöka ro i land en uppsats om huspriser och konsumtion. är någon lockad att göra den åt mig? Jag kan betala ganska bra. 300 spänn och några blandade flaskor franskt 2€-vin. Kanske en ost eller en cykelrep. också. Take it or leave it!

ps. Det är inget fel på Curtan. ds

Boris sa...

Ah, förtappade själar i denna fridens boning!
En som förfallit från stats till nek och en som förfallit från pol mag till pol mag och ek mag. Dekadens!

Ingenstans kommer man undan stressen. Vi diskuterar framtiden livligt här men på lagom, tillbakalutad nivå. Men inte ens i dublin kommer man ifrån ambitiösa tjejers ambitiösa framtidsplaner. De tar över världen!

Unknown sa...

Mm, o skillnaden mellan ambitiös o pretentiös e hårfin.

Hajpojken sa...

Stress ja, usch och fy. Har efter lite ångest beslutat för att hoppa på master tåget, vilket innebär att jag ska tillbringa sommaren i Lund och skriva uppsats. Ingen som vill göra mig sällskap? Kanske kan avverka Johans också. Ost och vin låter ju fint då det är typ det enda jag minns från mina ekonomi-studier.

Fick också ordentiga NEK-vibbar när jag hörde talas om supply och demand på en föreläsning här. Handlade dock om kvinnlig representation i parlament världen över så några sjysta diagram fick jag inte.

För att avsluta NEK-debatten kan ju helt neutralt säga att de myckna ritandet antagligen är ett skäl i sig för detta studium.

Anonym sa...

läste i Lundagård under den sk "nek-diskussionen" att studenterna på NEK a ritar i snitt 250 diagram.